Τι γνωρίζετε για την πρώτη περίοδο του ρεμπέτικου και τα είδη της;

Λέξεις-κλειδιά

αστικά κέντρα, βιολί, ούτι, κανονάκι, σαντούρι, κιθάρα, σοκάκια, ταβέρνες, λαϊκά κέντρα, δημοτικό, κλειστού χώρου, ταμπουράς, μπουζούκι, μπαγλαμάς, κιθάρα, ακορντεόν, τζουράς, Βαμβακάρης, 1931

Βοήθεια

Εμφανίζονται και καταγράφονται δύο είδη…

Πλήρης απάντηση

Εμφανίζονται και καταγράφονται δύο είδη:

α) σε αστικά κέντρα περιοχών με ελληνικούς πληθυσμούς, κάτω από οθωμανική ή άλλη κατοχή (Σμύρνη, η Πόλη, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο κ.ά.)

Κύρια όργανα στην περιοχή της Σμύρνης: βιολί, ούτι, κανονάκι, σαντούρι, κιθάρα. Στην περιοχή της Πόλης: εναλλαγή του βιολιού με την πολίτικη λύρα.

Τα τραγούδια αυτά ακούγονται στα σοκάκια, στις ταβέρνες και στα λαϊκά κέντρα των πόλεων.

β) αυτά που εμφανίζονται στην Ελλάδα, με προέλευση από ορισμένα είδη του δημοτικού τραγουδιού.

όργανα κλειστού χώρου (φυλακής, τεκέ, ταβέρνας), όπως ο ταμπουράς ή αργότερα το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς. Ο μπαγλαμάς και το μπουζούκι εκείνη την εποχή είχαν τρεις μονές χορδές (αργότερα έγιναν διπλές). Η κιθάρα ή το ακορντεόν χρησιμοποιούνταν μόνο για συνοδεία. Εμφανίζονται ο τζουράς (μικρότερο από το μπουζούκι) και το γόνατο (μικρότερο από τον μπαγλαμά).

Αυτήν την πρώτη περίοδο του ρεμπέτικου εμφανίζονται και οι πρώτες εγγραφές δίσκων στην Ελλάδα. Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν αυτός που ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με μπουζούκι το 1931.